U bent hier

Fruit voor iedereen: Gentenaren plukken in eigen buurt

Bron: 
Velt
Foto Velt

Een treurmoerbei aan de Watersportbaan in Gent. Of de appelbomen op het rondpunt in de Goedendagstraat. Welke Gentenaar wist ze vroeger te vinden? En vooral: welke Gentenaar genoot van de vruchten? In de stad staan heel wat fruitbomen en bessenstruiken op publiek domein, maar tot voor kort wisten maar weinigen dat je er gratis fruit mag plukken voor eigen gebruik. En dus rotten elk jaar tonnen lekker en gezond fruit weg. Niet naar de zin van Velt en het Gentse Pluk, die de handen ineensloegen en naar de Voedselraad van Gent stapten.

 

Meer dan 350 fruitbomen op 1 kaart

Vandaag vind je op www.stad.gent/buurtfruit een link naar de digitale kaart van Gent en Garde met daarop alle stadsboomgaarden en plukplekken waar je gratis mag plukken. Maar liefst 33 plaatsen met 361 bomen bracht Velt samen met de groendienst in kaart. Je vindt ze op publiek toegankelijke plekken of op semi-publieke plaatsen zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra en scholen. Niet alleen appels en peren, maar ook mispels, kersen, pruimen, noten, kweeperen en kersen zijn goed voor enkele maanden pluk- en snoepplezier voor iedereen.

Wie zelf te veel fruit in de tuin heeft en dit door anderen wil laten plukken, kan zijn of haar aanbod ook op de kaart zetten.

Voedselkilometers besparen

Het blijft niet bij de huidige lijst: wie zelf te veel fruit in de tuin heeft en dit door anderen wil laten plukken, kan zijn of haar aanbod ook op de kaart zetten. Zo willen we voedselverspilling tegengaan én ervoor zorgen dat gezond lokaal fruit voor elke Gentenaar beschikbaar wordt. Niet alleen goed voor de portemonnee en de gezondheid, maar ook voor het klimaat, want je spaart er een hoop voedselkilometers mee uit en zorgt ervoor dat er minder voedsel verloren gaat.

Rijke oogst

Pluk plukte dit jaar in totaal zowat 4 ton fruit, goed voor 2100 liter sap en ook nog stroop en cider. Bijna dubbel zoveel als vorig jaar. Maar het allermooist vond de Pluk-kerngroep dat ze dankzij dit Buurtfruit-project zoveel extra mensen mee hebben laten plukken en genieten van fruit, en dat er zo’n divers publiek heeft deelgenomen. Op naar een even rijke oogst in 2020!