U bent hier

Samentuin Rossevelt: meer dan een lekkere oogst!

Ook in het Oost-Vlaamse Lebbeke snakken inwoners naar meer groen en ruimte om te tuinieren. Met de ondersteuning van Velt en talrijke buurtbewoners zette de gemeente een samentuin op poten. En het werd er niet zomaar één: “Deze tuin levert meer op dan een lekkere oogst. Het zorgt voor verbondenheid en prachtige synergieën”, aldus klimaatambtenaar Nathalie Willems.

Een perceel van 36 are groot

Op vraag van een aantal buurtbewoners kocht het gemeentebestuur een perceel van 36 are aan de Rossevaalstraat. 

Van bij de start is het enthousiasme groot. “Op het infomoment gaven quasi alle aanwezigen aan te willen instappen in het project Samentuinen”, vertelt klimaatambtenaar Nathalie Willems.

 

Vertrekken vanuit de wensen van de mensen 

Als iets het traject van de samentuin Rossevelt typeert, dan is het wel de manier waarop de gemeente het concept samen met haar inwoners heeft vormgegeven.

Velt-expert eetbare buurt Jan Vannoppen:  “We vertrokken in dit traject vanuit de wensen van de mensen. Op de eerste avond waren er 24 geïnteresseerde mensen uit de buurt. We lieten hen in groepjes rond tafels vertellen wat ze verwachten. In het begin zitten er nog enkele mensen met gekruiste armen. Door hen zelf te laten vertellen, ontstaat er vrij snel een grote openheid voor elkaars ideeën. Gezamenlijke verwachtingen borrelen op: zelf groenten telen, contact met de natuur en een plek hebben om te ontstressen.”

In het najaar 2021 werden de verwachtingen van de mensen tijdens enkele tuiniersvergaderingen naar een concreet inrichtingsplan vertaald. “Zo ontstaat een gedragen tuinplan”,  zegt Jan.

 

Leren ecologisch tuinieren

Tijdens het eerste teeltseizoen, van maart tot oktober 2022, kregen de tuiniers enkele theoretische maar vooral praktijksessies in de tuin.

“Beginners kunnen zo succesvol starten en ervaren tuiniers leren van anderen. Zo volgen we de groep op”,  zegt Jan. “We merken dat deze groep veel capaciteiten heeft, zowel op tuintechnisch als groepsdynamisch vlak. Daarom kunnen we ons begeleidingstraject eind 2022, na het eerste teeltseizoen, al afronden. Dat is snel, meestal voorziet Velt een begeleidingstraject gedurende 2 teeltseizoenen.”

 

Voor ieder wat wils in deze creatieve samentuin

Een participatieve aanpak resulteert in een participatieve tuin.  

De kringloopkrachten van Lebbeke hebben er een nieuwe stek gevonden. De Groene Wereld is een project waarin tuiniers kennis kunnen maken met permacultuur. 
 
 
Het project De Kleine Rakker zag het levenslicht: een plek voor kinderen en jongeren binnen de samentuin Rossevelt. Hier wordt  een activiteitenprogramma  uitgewerkt voor scholen, jeugdbewegingen en de kinderen van de tuinier(ster)s.
 
 
Bloempluktuin Floralieke heeft zich eveneens gevestigd in de samentuin. Bezoek(st)ers kunnen in de bloempluktuin dwalen, fotograferen, genieten, tot rust komen, plukken en schikken. 
 
 
Samen eten. Dat werkt verbindend. En eersteklas keukenpiet is nog iets anders dan een gedreven tuinier. Zo krijgen deze talenten ook hun plek in de tuingroep.
 
 

Nieuwe dynamiek in gemeente

Deelnemer Rafaël De Saeger. “De gedrevenheid van de vrijwilligers zorgde van bij de start voor een sterke dynamiek waarin iedereen zichzelf kan blijven en eigen talenten kan ontplooien. Denk maar aan het leveren van materialen en planten, het beheren van de facebookpagina, het timmeren van een infobord, het ontwerpen van logo’s, het bestellen van zaden en meststoffen, over vergaderen en lobbyen tot het promoten van de werking en het bijhouden van financiën en administratie. Deze groep mensen rond Samentuin Rossevelt geeft aan het begrip ‘team’ een nieuwe dimensie!”

Ook klimaatambtenaar Nathalie blikt erg tevreden terug:“Dankzij de expertise van Velt kreeg het project echt een boost en werd dit meer dan een geslaagde samenwerking.”

_____

Zelf een samentuin realiseren in jouw gemeente? Contacteer carina@velt.nu

Meer info over alle verschillende stappen en kostprijs van een samentuin vind je via deze link.

Ben je een gemeente in Oost- en West-Vlaanderen? Dan kan je van de provincie tot 50% financiële steun krijgen voor jouw project. 

 

Foto’s: Facebookgroep Samentuinen Rossevelt Lebbeke

 
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: