U bent hier

Antwerpen mikt op straten met minder stenen

Bron: 
De Standaard 21 december 2020
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Beeld Stad Antwerpen
Antwerpen maakt 5 miljoen euro vrij om in de straten en op de pleinen van de districten de verharde oppervlaktes te vergroenen of te vervangen met waterdoorlatende materialen. 
 
'Antwerpen Breekt Uit' helpt om de visies van het Waterplan en het Groenplan te realiseren in zo veel mogelijk Antwerpse straten en pleinen. Het verhoogt ook de woonkwaliteit en vermijdt overstromingen, brengt verkoelingop warme zomerdagen en vangt water op om tijdens extreme droogte te hergebruiken. 'Veel Antwerpenaren hebben geen tuin. Daarom moeten straten en pleinen zo aangenaam mogelijk moeten zijn', zegt Claude Marinower (Open VLD), schepen van Openbaar Domein. 
 
Daarom zijn volgens schepen van Groen en Gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA) deze ingrepen ook slimme investeringen. 'Het brengt gewoon op', zegt Duchateau. 'Groen in je straat brengt mensen samen. Het versterkt de sociale samenhang en het algemeen welzijn. Een buurt waar leefbaarheid centraal staat, is gewoon een betere buurt op elk vlak.' 

Tuinstraten 

Er komen tuinstraten, waar de focus ligt op een autoluwe groene straat in nauwe samenwerking met de bewoners. Deze straten, samen bijna 16.000 vierkante meter, worden vanaf 2021 omgevormd: Regentstraat (Antwerpen), Hogeweg (Berchem), Goudhoekstraat-de Bergen-Frederik-Hendrikstraat (Berendrecht, Zandvliet Lillo), Vaderlandstraat (Borgerhout), Van Hovestraat (Deurne), De Hertstraat (Hoboken), Gagelveldenstraat (Merksem) en Jan De Groofstraat (Wilrijk). 
Behalve de tuinstraten zijn er ook de woonstraten. Het gaat om straten waar geregeld wateroverlast is en/of problemen van droogte en hitte. 'In die straten wordt bij de heraanleg maximaal ingezet op vergroening en op de infiltratie van regenwater', zegt Marinower. 'We stimuleren de burgers om zelf acties te ondernemen in het vergroenen van de verharde voortuin of om water op te vangen om de auto te wassen.' 
Het gaat hier om: Verschansingsstraat (Antwerpen), Prins Leopoldstraat (Berchem), Kapelstraat (Berendrecht, Zandvliet, Lillo), Schildstraat (Borgerhout), Jan Samynlaan (Deurne), Van De Weyngaertplein (Ekeren), Edmond Cretsstraat (Hoboken), Ridder Van Parijsstraat en Trammezandlei (Merksem) en Sterrenlaan (Wilrijk). Dat is samen goed voor een oppervlakte van meer dan 35.000 vierkante meter. 
 
Bovenop de 5 miljoen euro voor die straten wordt er ook 1 miljoen euro vrijgemaakt voor projecten in de districten waar snel verharde delen kunnen worden onthard. Over welke projecten het gaat, wordt begin volgend jaar beslist. 
Claude MarinowerSchepen van Openbaar Domein'We stimuleren de burgers om zelf de verharde voortuin te vergroenen of om water op te vangen voor het wassen van de auto.' 
 
Sacha Van Wiele 
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: