U bent hier

Kapitaalsoproep van burgercoöperatie is een klaterend succes

Bron: 
Beauvent
De kapitaalsoproep van energiecoöperatie BeauVent uit Diksmuide is een succes. Er was 4 miljoen euro nodig voor investeringen in zon, wind en warmtekrachtkoppeling (wkk). Dat geld werd opgehaald in nauwelijks 48 uur. Na amper 2 uur was de helft volstort, dat is 1 miljoen euro per uur!
Gedelegeerd bestuurder Niko Deprez is in de wolken: “Dit is absoluut een opsteker. We danken de intekenaars voor hun vertrouwen. Naast onze bestaande coöperanten mogen we zo'n 500 nieuwe coöperanten verwelkomen.”
 
De 4 miljoen euro wordt geïnvesteerd in 2 windturbines bij het farmabedrijf Qualiphar in Bornem en een wkk bij enzymproducent DuPont in Brugge. In woonzorgcentrum Avondrust in Varsenare is er een zonneproject. Via Klimaatscholen 2050 wordt geïnvesteerd in zonne-installaties op Vlaamse scholen.
BeauVent pionierde eerder al door als burgercoöperatie een warmtenet te ontwikkelen in Oostende dat de warmte van de afvalenergiecentrale van IVOO benut om er bedrijven en een ziekenhuis mee te verwarmen. Dat warmtenet wordt in de komende jaren uitgebouwd.
 
“Dit is een sterk signaal voor onze politici. Burgers zijn bereid om te investeren in duurzame energie als er een stabiel kader is. Mensen staan ook open voor projecten rond duurzame warmte zoals warmtenetten en warmtekrachtkoppeling, naast vaste waarden zon en wind! Dit geeft ons de goesting om dergelijke projecten te blijven ontwikkelen”, besluit Deprez.
 
Contact: communicatie@beauvent.be / 058/299029