U bent hier

Grootse gemeenteplannen verdienen steun. Oost-Vlaamse gemeenten aan het werk.

Bron: 
Dit artikel verscheen eerder in Oost-Vlaanderen Informeel, informatiemagazine van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, jrg. 23 nr. 4

Een voedselbos, ambtenaren die een auto delen met burgers, een feestzaal die akoestisch tiptop in orde is: gemeenten maken veel plannen. De Provincie Oost-Vlaanderen staat hen met raad en daad bij via het milieucontract.

Foto Jolijn Degrande

De Provincie draagt voor de meeste projecten de helft van de reële kostprijs

De galm in de gitaarsound van U2 is legendarisch, maar trop is te veel. De gemeente Berlare bouwde een turnzaal in Overmere om tot multifunctionele feestzaal. Maar de akoestiek viel tegen. Op het podium kon elke spreker zijn eigen woorden een keer of drie horen, -oren, -oren. De gemeente vroeg advies aan de Provincie.

Liesbeth De Vetter (Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek): “Ons geluidslab heeft in de zaal zogeheten nagalmtijdmetingen gedaan en een rapport met mogelijke oplossingen opgesteld. De gemeenten krijgen die service voor een scherpe prijs.”
Kristof Van Petgehem (hoofd openbare werken Berlare): “Op basis van dat rapport konden we offertes opvragen voor akoestische wand- en plafondpanelen. Onze technische dienst heeft die zelf geplaatst. De zaal klinkt sindsdien een stuk beter.”
 
Bos om van te smullen
 
De natuur zit vol eetbare dingen. Denk maar aan een appel, vers van de boom. Of aan een emmertje vol zelfgeplukte braambessen. Dat bracht de gemeente Nevele op een idee.
 
Tine Monseré (milieuambtenaar Nevele): “We leggen een voedselbos aan. Met fruitbomen en bessenstruiken, maar ook met een elfenbosje, een wilgentunnel, een blotevoetenpad en kippen en geiten. Het bos komt op een terrein van De Vierklaver, een dagcentrum voor mensen met een mentale beperking. Iedereen is er welkom.”
 
Via het milieucontract kreeg de gemeente begeleiding op maat. Velt zorgde voor een concreet ontwerp en hielp met het inspraaktraject. 
Tine Monseré: “We wilden onze burgers mee laten nadenken over het bosje. Op basis daarvan heeft de landschapsarchitect haar plannen nog wat bijgestuurd. De voorbereiding kostte 10 000 euro, dankzij de Provincie betalen we daar maar de helft van. Deze winter starten we met de aanleg. Hopelijk kunnen we volgende zomer al braambessen smullen.”
Nikè Verfaille

Het bos komt op een terrein van De Vierklaver, een dagcentrum voor mensen met een mentale beperking. Iedereen is er welkom

Eerlijk delen
 
Waarom een auto kopen als je er eentje kunt delen? Kruisem, fusiegemeente van Zingem en Kruishoutem, ging in op het aanbod van de Provincie. Autodelen.net werd ingeschakeld om een actieplan en een bestek voor elektrische deelwagens te maken. 
 
Wim Vanhuele (milieuambtenaar Kruisem): “Er komt één deelauto in Zingem, en één in Kruishoutem. Slaat het initiatief aan, dan hebben we al een optie op een derde deelauto. Het leuke is dat zowel het gemeentepersoneel als de inwoners de auto’s mogen gebruiken, ook tijdens de kantooruren. In veel andere gemeenten kunnen burgers zo’n gemeentelijke deelauto alleen ‘s avonds reserveren.”
Tegen februari 2019 moeten de twee elektrische auto’s door Kruisem zoemen. Tegelijk wordt de komende jaren een autodeel-actieplan uitgerold, met maatregelen op het vlak van parkeerbeleid, samenwerking met bedrijven, elektrische deelfietsen, enzovoort.
 
Kennis, terreinwerk én centen 
 
Lucht, water, bodem, geluid, klimaat …: het is complexe materie. In elke gemeente over dergelijke thema’s voldoende expertise opbouwen, is onhaalbaar en bovendien niet erg efficiënt. Gelukkig heeft de Provincie heel wat kennis en kunde in huis. Oost-Vlaamse gemeenten kunnen hier gebruik van maken via het milieucontract. 
 
Kim Rienckens (Provincie Oost-Vlaanderen): “64 van de 65 gemeenten hebben een milieucontract met ons afgesloten. Zij kunnen niet alleen rekenen op objectief advies, maar ook op ondersteuning op het terrein. Bijvoorbeeld om erosie, verontreiniging of geluidshinder aan te pakken. Het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek voert laboratoriumanalyses en onderzoeken uit.
Samen met ”Gemeente voor de Toekomst” (BBL) bieden we ook hapklare projecten aan om het gemeentelijk klimaatbeleid uit te voeren: van autodelen over energie besparen tot een fietsbibliotheek opzetten. De Provincie draagt voor de meeste projecten de helft van de reële kostprijs.
 
De cijfers
 
Dit deed de Provincie Oost-Vlaanderen voor de gemeenten in de voorbije 6 jaren
 
  • Honderden wateranalyses (zwembad-, afval- en oppervlaktewater, bodem …)
  • Geluidsmetingen (Gentse Feesten, Lokerse Feesten, Feest in het Park …)
  • 22 gemeenten aangesloten bij het erosiesteunpunt
  • 110 hinderklachten behandeld in 43 gemeenten
  • Bermbeheerplannen voor 14 gemeenten
  • Klimaat- en energieplannen voor 30 gemeenten
  • 800 renovatieadviezen aan huis in 52 gemeenten
  • 10 autodeel-actieplannen
  • 3 eetbare buurten
  •  …
 
 
 

Wil jij in jouw gemeente ook aan de slag met ondersteuning van de Provincie Oost-Vlaanderen

>> Een overzicht van alle projecten die de Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt: https://oost-vlaanderen.be/milieucontract.html

Wil je kennismaken met alle projecten van Gemeente voor de Toekomst?

>> Bekijk ons aanbod.