U bent hier

Extra zonnepanelen voor Brugse beurs- en congresgebouw met participatie van de inwoners

Bron: 
De Standaard 9 februari 2019
Originele titel: 
Extra zonnepanelen op beursgebouw
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Beeld Stad Brugge

Het stadsbestuur besliste dat het dak van het beursgebouw zo goed als volledig voorzien zal worden van zonnepanelen.

Extra zonnepanelen op beursgebouw
 
Het Brugs stadsbestuur investeert in extra zonnepanelen voor het nog te bouwen beurs- en congresgebouw én laat Bruggelingen in het project participeren.
 
Er waren al panelen voorzien voor het hogere, maar in dakoppervlak meer beperkte congresgedeelte, nu zal dus ook het veel grotere dak van het beursgedeelte worden ingezet. ‘Volgens het ontwerp voldeed het gebouw al aan de BEN-normen (Bijna Energie Neutraal), nu gaan we nog een stap verder’, zegt schepen van Klimaat Minou Esquenet (CD&V).
 
Esquenet schat dat de zonnepanelen het nieuwe gebouw voor minstens tachtig procent van de nodige energie zullen kunnen voorzien. ‘Dat betekent een opbrengst van 7.585 euro en een reductie van 38 ton CO2 per jaar.’
 

De aanbesteding is specifiek gericht naar burgercoöperaties.

Opvallend: de aanbesteding is specifiek gericht naar burgercoöperaties. ‘Op die manier zullen Bruggelingen de kans krijgen om mee te investeren in duurzame energie en daar ook winst aan over te houden’, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).
 
De fauw ziet het project bovendien ook als voorbeeld voor de vele Bruggelingen die denken dat het plaatsen van zonnepanelen onmogelijk is in de beschermde werelderfgoedstad. Dat mag als je ze niet kan zien.
 
Het beurs- en congresgebouw kost veertig miljoen euro en moet klaar zijn in 2021. (ktb)