U bent hier

Een b(l)oeiende moestuin op jouw school

Doelgroep: 
Lokaal bestuur, School
Thema: 
Voeding
Type info: 
Begeleiding (persoonlijk), Ondersteuning (materiaal)
Lise Fivez
03-287 80 92
Je eigen groenten en fruit telen is één van de oplossingen die leidt tot meer winst dan alleen klimaatvoordeel. Even waardevol is het inzicht dat je ontwikkelt door je eigen eten te telen.
Ook op school heeft een moestuin veel te bieden. Een kruidenhoekje, enkele fruitbomen, groenten op een bedje zijn ideaal om kinderen dichter bij voedselproductie te brengen. Velt begeleidt scholen om te starten met een moestuin en hoe duurzame voeding in de klas aan bod te laten komen. Leerling, leerkracht, ouder en directie maken kennis met duurzaam eten, leven en spelen. Velt ontwikkelde een begeleidingstraject en heeft lesmaterialen, workshops en bijscholingen. Geeft jouw gemeente ook scholen een duwtje in de rug?
 
Projectinhoud en –verloop
 
Van een levendige speelplaats tot lekkers in de lunchbox: maak van je school een duurzame plek met Velt. We halen al ons tuinmateriaal en keukengerei uit de kast en gaan aan de slag om de groene dromen van jouw school waar te maken! Velt koppelt alles aan leerinhouden en lesdoelstellingen in de vorm van lespaketten. Handig om meteen te gebruiken in de klas. Een greep uit het aanbod:
 
  • Groenten en fruit leren kweken in moestuin of potten
  • Duurzame voeding integreren op school en in de lessen
  • Een grijze speelplaats omtoveren tot een eetbare speeljungle
  • Ontdekken waarom seizoensgroenten zo (h)eerlijk zijn
 
Tijdens een kennismakingsgesprek licht Velt het concept toe en doen we een voorstel op maat. We werken een begeleidingsplan uit op basis van de verwachtingen en mogelijkheden in jouw school.
 
Dit voorstel omvat de volgende mogelijkheden:
 
  • Een schoolmoestuin opstarten doe je niet in een wip. Daarom ontwikkelde Velt de basisworkshop 'Een b(l)oeiende schoolmoestuin: ook op jouw school.' Vragen zoals: Hoe kies je een geschikte plek voor je moestuin?  Hoe organiseren we de moestuinwerking? Hoe overbruggen we de schoolvakantie? Voor welke gewassen kiezen we? krijgen tijdens deze workshop een antwoord. Nadien kijkt Velt samen met je school welke ondersteuning nodig is en werkt het een begeleidingsplan (organisatorisch, didactisch, tuintechnisch) op maat voor je uit.
  • Velt zorgt voor praktijkbegeleiding in de tuin. Een Velt-moestuincoach helpt je in de tuin, leert je hoe je moet zaaien, wieden, oogsten,… De coach is een ervaren tuinier die de leerkracht ondersteunt en de kinderen op een enthousiaste manier betrekt in de tuin. 
  • Ontbreekt moestuinkennis op de school, dan kan je een aantal lessen met tal van tips over ecologisch tuinieren, bodem en bemesting, biodiversiteit in de moestuin, bodembewerking en vruchtwisseling organiseren.
 
Timing
 
Om alle stadia van de schoolmoestuin te doorlopen, is een begeleidingstraject gedurende een heel schooljaar wenselijk. Bij voorkeur loopt de begeleiding over twee schooljaren.
 
De gemeente is verantwoordelijk voor: 
 
  • Beschikbaar stellen van een plaats waar de kinderen kunnen tuinieren, bv. een speelplaats met bakken, bv. een groene zone op achter de school.
  • Aanstelling van één gemeentelijk personeelslid die instaat voor de communicatie naar de scholen en voor het betrekken van leerkrachten, directie en ouders
  • Logistieke ondersteuning (bv. tuingerief, zaden en plantgoed). Velt zorgt voor materialenlijstje.
 
Prijs (excl. btw)
 
De prijs varieert in functie van de inzet van het aantal Velt-medewerkers, lesgevers en begeleiders. Na een vrijblijvend kennismakingsgesprek ontvang je een offerte op maat. De prijs voor één sessie is 200 euro (excl. verplaatsingsonkosten).
 
Ondertekende jouw gemeente het Lokaal Energie- en Klimaatpact al? Dan ontvangt jouw gemeente subsidies van de Vlaamse overheid. De kosten verbonden aan deze ondersteuning kunnen ingebracht worden als rapportering. In de jaarrekening koppel je daarvoor de code (ABB-LEKP-2021) aan de uitgave.
 
Contactpersoon Velt
 
Lise Fivez, scholenwerking@velt.nu, 03-287 80 92
 
 
Foto Velt
Getuigenissen van klanten: 

Schoolmoestuin aan het college van Redemptoristen te Essen

De Lagere School van het college is als eerste gestart met een schoolmoestuin op het parkdomein aan het College van Redemptoristen. Vijf jaar geleden kocht de vzw Kempens Landschap in samenwerking met het gemeentebestuur het parkdomein met het oog op het herstel in zijn oude glorie én om het domein open te stellen voor het publiek. De historische moestuin lag er verwilderd bij. Via het project ‘Groenten uit Essen’ werd de druivenserre en de tuin gerestaureerd waardoor de moestuin terug kan gebruikt worden. Velt zorgt voor de begeleiding waarbij de schoolkinderen én buurtbewoners samen groenten telen op verschillende perceeltjes. Het traject loopt gedurende twee schooljaren.

Meer info: https://www.velt.nu/schoolmoestuin