U bent hier

Wat eten we morgen? Inspiratie uit 9 steden.

Bron: 
Rikolto
Benieuwd naar de aanpak Leuven en Gent op vlak van voedselvoorziening? En wat kunnen ze leren uit andere steden in de wereld? Eos en Rikolto zochten het uit. Download gratis.
 
Meer dan de helft van de wereldbevolking woont vandaag in steden. In 2050 zal ongeveer 80% van het voedsel in steden worden geconsumeerd. Hoe zorgen we voor de toevoer van voldoende en betaalbare voeding voor alle stadsbewoners? En hoe doen we dat zonder de draagkracht van de planeet te overschrijden? Tussen maart en augustus 2019 bezochten drie journalisten van het digitale platform Eos Tracé de partnersteden van Rikolto's Food Smart Cities-programma. Tijdens deze bezoeken interviewden ze meer dan 130 mensen en ontdekten ze initiatieven die veiliger, gezonder en duurzamer voedsel toegankelijk maken voor burgers. Alle bevindingen werden samengebracht in een het boek 'Wat eten we morgen'. Dit boek vertelt de verhalen uit 9 steden in Vietnam, België, Tanzania, Indonesië, Ecuador, Honduras en Nicaragua.  
 
In België neemt Dieter de Cleene ons mee op een rondleiding door Gent, de eerste stad ter wereld met een officiële veggiedag. Zes jaar geleden nam de stad een voedselbeleid aan om haar klimaatdoelstellingen te helpen verwezenlijken. Inmiddels is de uitvoering van dat plan goed gevorderd, zoals blijkt uit initiatieven als Foodsavers Gent. Zij richten zich op het verminderen van voedselverspilling door verdeling naar kansengroepen en Gentse scholen. Hij geeft ons ook een overzicht van het GoodFood@School-programma dat een duurzaam voedselbeleid ambieert voor alle scholen in Vlaanderen tegen 2021. In Leuven, beschrijft Marieke van Schoonhoven de geboorte van Kort’om Leuven, een nieuw distributieplatform dat duurzaam, lokaal voedsel verdeelt naar horecazaken en supermarkten in de stad.
 
Vraag hier uw gratis exemplaar aan. (url: https://www.rikolto.be/nl/wat-eten-we-morgen)  
Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: