U bent hier

VIBE en Howest lanceren nieuwe opleiding circulair bouwen

Bron: 
VIBE


VIBE en Howest Hogeschool slaan de handen ineen en organiseren vanaf februari 2020 de opleiding ‘Circulaire stedenbouw’ in Brugge. De eerste volwaardige opleiding in Vlaanderen waarin studenten meer te weten komen over dit actuele topic. De transitie naar circulaire, toekomstbestendige en klimaatrobuuste en steden en gemeenten is een heuse opdracht voor stedenbouwkundigen, projectontwikkelaars, beleidsmakers en andere bouwprofessionals. Deze opleiding geeft studenten de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan in hun stad of gemeente. Theorie en praktijk wisselen elkaar af waardoor de deelnemers de verworven inzichten direct kunnen toepassen op een concrete case.

Inhoud en data

Circulaire stedenbouw betekent in de eerste plaats verantwoord omgaan met de aarde, de ruimte en alle soorten stromen die er in en uit de stad vloeien. Denk aan grondstoffen, materialen, afval, water, energie, voedsel en verkeer. Problemen trachten we te vermijden door zoveel mogelijk lokaal en in korte ketens te werken, én door samen te werken met de natuur en de bewoners en gebruikers van de stad of het dorp. Kortom: om tot circulaire toekomstbestendige en klimaatrobuuste steden en gemeenten te komen moeten we alles geïntegreerd benaderen.

De opleiding ‘Circulaire stedenbouw’ maakt ruimte voor kennisoverdracht, discussie, voorbeeldprojecten en een praktijkoefening in een multidisciplinaire samenwerking.

Per lesdag behandelen we een thema dat centraal staat binnen circulaire stedenbouw:

  • Maatschappelijke uitdagingen (vrijdag 14/02)
  • Inspelen op de context (vrijdag 21/02)
  • Studiereis: inspiratie uit een andere stad (vrijdag 28/02)
  • Participatie en integratie (vrijdag 06/03)
  • Hergebruik en recyclage (vrijdag 13/03)
  • Feedback (vrijdag 20/03)
  • Collectieve oplossingen (vrijdag 27/03)
  • Sluiten van water- en energiekringlopen (vrijdag 03/04)
  • Reflectiemoment (vrijdag 24/04)
  • Kwaliteitsbewaking (vrijdag 08/05)
  • Rol van het beleid (vrijdag 15/05)
  • Evaluatiemoment (vrijdag 12/06)

Voor wie?

Deze opleiding richt zich tot beleidsmedewerkers, ambtenaren, stedenbouwkundigen, ruimtelijke planners, architecten, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars, aannemers en andere geïnteresseerden.

Begeleiders en lesgevers

De twee vaste begeleiders voor deze opleiding zijn Hannelore Goens (Howest) en Eva Heuts (VIBE). Per lesdag helpt een externe lesgever de case begeleiden. De externe docenten zijn onder meer Luc Eeckhout (evr-architecten), Erik Grietens (Bond Beter Leefmilieu), Björn Denecker (WVI), Waldo Galle (VUB), An Eijkelenburg (OVAM) en Julie Marin (KU Leuven).

Inschrijven

Studenten hebben de keuze tussen twee opties: de volledige opleiding volgen (theorie en praktijk, 12 lesdagen) of de theoretische opleiding volgen (8 halve lesdagen). Studenten beschikken idealiter over een bachelor- of masterdiploma. Het inschrijvingsgeld bedraagt €1500 voor de volledige opleiding (kortingsprijs voor VIBE-leden en pas afgestudeerden: €1350) of €720 voor de theoretische modules (kortingsprijs voor VIBE-leden en pas afgestudeerden: €650). Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-portefeuille waardoor je 20 tot 30% kan laten subsidiëren.

Inschrijven kan tot 24 januari 2020.

IK SCHRIJF ME IN!

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: