U bent hier

Ons buurtpunt, praktijkboek: een laagdrempelige handleiding vol tips en handvaten

De bakker, de slager, de bushalte, de bankautomaat ... Ooit waren al deze ‘diensten’ onder de kerktoren terug te vinden, maar spijtig genoeg verdwijnen lokale winkels en ontmoetingsplaatsen steeds meer. Hierdoor moeten inwoners vaker gebruik maken van de auto.

De oprichting van een buurtpunt/dorpspunt/dorpshub ... is één van de mogelijke antwoorden op deze tendens. Als ontmoetingsplaats brengt een buurtpunt niet enkel diensten en producten, maar ook mensen bij elkaar.

Netwerk Duurzame Mobiliteit, Cera en het Innovatiesteunpunt voor Landbouw en Platteland organiseerden in 2019 het lerend netwerk ‘ons buurtpunt, samen en op maat’. 22 initiatiefnemers schreven zich in. Dankzij de inbreng van experten en de onderlinge uitwisseling werd dit een zeer boeiend traject. Hoewel elk buurtpunt uniek is en een eigen aanpak vraagt, zijn er ook heel wat parallellen. Dit praktijkboek is dan ook opgesteld om onze kennis en ervaring met zoveel mogelijk geïnteresseerden te delen.

We overlopen één voor één de verschillende bouwstenen die belangrijk zijn bij het opstarten van een buurtpunt. Starten doen we – uiteraard – bij het prille begin. Van daaruit bouwen we doorheen dit document het buurtpunt op. Het is een laagdrempelige handleiding vol tips en handvaten om je buurtpunt uit te rollen. Van droom tot werkelijkheid, van communicatie tot budgettering.

Veel leesplezier en hopelijk tot ziens in jullie buurtpunt!

Vragen?

Contacteer de coördinator van 'ons buurtpunt'
Saar Fivez
saar@duurzame-mobiliteit.be
09 331 59 14

Dit artikel draagt bij aan volgende duurzame ontwikkelingsdoelen: