U bent hier

Leuven plant twee buurtbosjes

Bron: 
De Standaard 28 januari 2020
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.

Leuven is binnenkort twee buurtbossen rijker. Dat zijn compacte bossen met een groot aantal inheemse bomen en struiken. ‘Samen zullen ze meer dan tweeduizend bomen tellen’, zegt schepen van Openbaar Groen Lalynn Wadera (SP.A).

De buurtbossen zijn geïnspireerd op de ‘Tiny Forests’, een concept dat komt overgewaaid uit Japan en India en dat ook in Nederland bekend is. ‘Het voordeel is dat het terrein maar een tennisveld groot moet zijn om meer dan duizend bomen aan te planten. Ideaal om bos en biodiversiteit tot in de stad te brengen.’

 

‘Ons klimaat is anders dan het Aziatische, waardoor het niet zinvol is om vijf plantjes per vierkante meter te planten. In Leuven kiezen we voor één boom of struik per vierkante meter, wat beter past in onze omgeving en toch ambitieus is’, zegt Wadera. In een gemiddeld Vlaams bos plant men één boom per drie vierkante meter.

De buurtbossen komen aan de Désiré Mellaertsstraat in Kessel-Lo en aan het Lemmekesveld in Heverlee. Op beide locaties staan momenteel sparren, die aangetast werden door de letterzetter. De dode bomen kappen, is de enige optie om een verdere verspreiding tegen te gaan. ‘Dat die ruimte vrij kwam, was voor ons de uitgelezen kans om te kiezen voor een gemengd bos’, zegt Wadera.

De plantdagen vinden plaats op zaterdag 14 maart en woensdag 18 maart. (hsb)