U bent hier

Kolossale stoelen lanceren wijkbudget: 6,25 miljoen euro om ideeën te realiseren

Bron: 
Stad Gent
Foto Stad Gent
De Stad Gent lanceert vandaag, op vrijdag 4 september 2020, het wijkbudget. Vijftig kolossale stoelen op en nabij de Gras- en Korenlei nodigden de Gentenaars uit om de stad vanuit verschillende hoeken te bekijken. Want dankzij het wijkbudget beschikken ze de komende jaren over 6,25 miljoen euro om hun ideeën te realiseren.
 
Rondreizende stoelen
 
De vijftig stoelen, van de hand van designer Lien Van Deuren, werden in alle vroegte opgesteld ter hoogte van de Graslei, Korenlei en Sint-Michielshelling. Daarna verhuisden de stoelen naar de elf wijken die als eerste aan bod komen in het kader van het wijkbudget. Daar zullen ze twee jaar lang rondreizen.
 
Met de bonte verzameling stoelen nodigt het stadsbestuur de Gentenaars uit om hun stad vanuit diverse hoeken te bekijken. De Stad start in elke wijk een dialoog om mensen te motiveren met hun idee naar buiten te komen en inspiratie op te doen voor nieuwe, creatieve ideeën die de wijk kunnen verbeteren.
 
Foto Viktor Brants
In het kader van het wijkbudget gaat in totaal 6,25 miljoen euro naar de 25 Gentse wijken. De Stad Gent wil hiermee zuurstof bieden aan Gentenaars met plannen voor hun wijk.
 
'Nooit eerder werd zo’n groot bedrag ter beschikking gesteld voor burgerinitiatieven. Meer dan ooit zal Gent gemaakt worden met en door de Gentenaars zelf.'
 
Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerk
Ook de stem van de meest kwetsbare Gentenaars telt, zij worden maximaal betrokken. De Stad Gent zal daarvoor middenveldorganisaties inschakelen die zich richten tot specifieke doelgroepen. Zo zal onder andere vzw Sivi zich engageren voor de bewoners van het Scheldeoord, komt er bijzondere aandacht voor de jeugd in Zwijnaarde, enzovoort.
 
 
 
In september 2020 komen de eerste 11 wijken aan bod, de overige 14 wijken volgen vanaf september 2022. De bedragen variëren van 150.000 euro tot 350.000 euro per wijk, afhankelijk van het bewonersaantal en de mate van kwetsbaarheid van de wijk. De projecten die van start kunnen gaan, moeten een draagkracht vinden in de wijk en in twee jaar tijd uitvoerbaar zijn. Voor het eerst zal er geëxperimenteerd worden met een wijkpanel, samengesteld door middel van loting.
 
  • Toegevoegd: 07/04/2019
    Jouw partner: Ecolife
    Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

    Op zoek naar een manier om de burger nog meer te betrekken bij concrete klimaatacties? Ecolife begeleidt gemeenten om te starten met een burgerbudget, een co-creatief proces tussen de gemeente en haar inwoners. Burgers dienen projectvoorstellen in, beslissen mee welke weerhouden worden en voeren ze uit. Ecolife ondersteunt zowel bij voorbereiding als communicatie en uitvoering.