U bent hier

Iedere gemeente een babytheek?

Bron: 
De Morgen 11 oktober 2019
Originele titel: 
Dankzij de babytheek hoef je geen dure babyspullen meer te kopen
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Foto Netwerk Bewust Verbruiken

Dankzij de babytheek hoef je geen dure babyspullen meer te kopen

De eerste babytheek in ons land is zo populair dat een ledenstop noodzakelijk was. De afgelopen twee maanden openden nog drie nieuwe locaties de deuren en verschillende andere staan in de steigers. Wat is het geheim achter het succes? ‘Zo’n bedje kost al snel 250 euro en kinderen groeien er razendsnel uit.’

Ik ben zo blij dat ik niet in de val van de baby business ben getrapt”, zegt Marieke Brugnera (29). “Wanneer je zwanger bent, is het verleidelijk om allerlei spulletjes te kopen voor de baby. Maar van zodra die er is, merk je dat het er niet toe doet hoe mooi een kledingstuk is. Je koopt alleen wat je nodig hebt en wat het gemakkelijkst aan- of uitgaat.”

Terwijl haar tien maanden oude zoontje Eliah zich op handen en knieën een weg door het lokaaltje baant en daarbij zijn tanden zet in alles wat hij tegenkomt, van de zetel tot mama’s kousen, probeert Brugnera zo efficiënt mogelijk het uitlenen van de laatste babyspulletjes af te handelen. Ze is de belichaming van het idee achter de Brusselse babytheek. In een bibliotheek leen je boeken uit, hier zijn dat zaken als draagdoeken, stoeltjes of speelgoed.

Uitlenen en testen

Voor 20 euro per jaar kan iedereen zich lid maken en een jaar lang spullen uitlenen.

Het concept is simpel maar efficiënt. Voor 20 euro per jaar kan iedereen zich lid maken en een jaar lang spullen uitlenen. De meeste zaken zijn bedoeld om gewoon te gebruiken en kunnen een halfjaar worden uitgeleend. Andere spullen zijn te huur voor een kortere periode en zijn vooral bedoeld om uit te testen vooraleer ouders ze zelf (tweedehands) kopen.

Draagdoeken zijn daar het beste voorbeeld van. “Daar bestaan zoveel verschillende exemplaren van dat je eerst moet uittesten welke jou en de baby liggen”, zegt Sarah Van Riel, die de zaak mee runt. “We hadden al snel door dat het model dat we hier hadden uitgeleend niet het beste was voor Eliah”, zegt Brugnera. “Ook al was het ons door verschillende mensen aangeraden.” Ze testten een ander exemplaar en kochten dat ondertussen tweedehands. “Ook een co-sleeper (bedje dat aan het ouderlijke bed kan worden gehangen om borstvoeding makkelijker te maken ’s nachts, PG) hebben we hier uitgeleend. Zo’n bedje kost al snel 250 euro en kinderen groeien er razendsnel uit.”

Advies en hulp

Het Netwerk Bewust Verbruiken richt zich echter ook op mensen in armoede.

Naast de financiële reden kiezen de meeste ouders voor een babytheek omdat ze bewuster willen consumeren. “Natuurlijk doe ik het ook daarom”, zegt Jonathan Ectors (40), kersverse papa van een zoontje, Nova. “Maar ik kom bijvoorbeeld ook graag naar hier omdat ik advies en hulp krijg. Dat heb je niet bij het tweedehands aankopen van spullen.” Of er is Karolina Lipnickiene (31) die als expat in Brussel geen zin had om spullen te kopen die ze later toch niet mee terug naar Litouwen zou kunnen nemen.

Het Netwerk Bewust Verbruiken richt zich echter ook op mensen in armoede. Mensen die via armoede-organisaties tot bij hen komen, krijgen een gratis abonnement. Toch zijn het vooral de ecologisch bewuste mensen die voorlopig de weg tot bij hen vinden. “Al wil ik dat toch nuanceren”, zegt bezieler Eva van Velzen. “Er zijn ongetwijfeld mensen in Brussel waarvan wij niet kunnen vermoeden wat hun financiële situatie is. Op andere plaatsen zien we toch een ander publiek opduiken, bijvoorbeeld doordat men zich explicieter op kansarmoede richt.”

In totaal bedient de babytheek 90 leden. De uitbaters zeggen dat ze hopen binnen twee jaar nog drie locaties te kunnen openen in de rest van de stad. Maar niet alleen in de hoofdstad slaat het concept aan. De afgelopen twee maanden openden nog eens drie andere babytheken de deuren, in Oostende, Geel en Aartselaar. In Kortrijk komt er tegen het einde van het jaar eentje en Mechelen is momenteel aan het proefdraaien. Achter de schermen lopen er gesprekken met nog eens zes andere steden en gemeenten.

Uitbreiding

Het Netwerk Bewust Verbruiken achter de babytheek richtte zich van in het begin op die uitbreiding. “We hopen echt dat het nog verder groeit”, zegt van Velzen. “Daarom ook dat we van in het begin een duidelijk merk hebben proberen uitbouwen, met één naam en één logo. Net als met repaircafés, die uit Nederland zijn komen overwaaien, moet je binnenkort over het hele land een babytheek kunnen zien en direct weten: daar kan je babyspullen uitlenen.”

Om een opstart makkelijker te maken, stelden de mensen van het Netwerk Bewust Verbruiken een soort van doe-het-zelfpakket samen, waarmee iedereen een babytheek uit de grond kan stampen. “We kregen van hen een draaiboek, een startersaanbod, het onlineplatform en natuurlijk de nodige terugkoppeling”, zegt Patrick Blombé uit Oostende. En met succes: in de eerste anderhalve week vonden al 18 leden de weg naar de babytheek. Maar Blombé is ambitieus. Binnen twee jaar moeten dat er 150 worden: een kwart van de jaarlijkse geboortes in zijn stad.