U bent hier

Hasselaren kiezen zelf welke burgerprojecten geld krijgen

Bron: 
BVL 12 januari 2021
Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elk hergebruik dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publisch.be.
Hasselaren mogen zelf 20.000 euro verdelen onder vier duurzame burgerprojecten. Het project kadert in het Hasseltse 'burgerbudget. 
 
“Als eerste stad in Limburg laten we inwoners niet alleen projecten voorstellen maar bepalen ze ook welk initiatief financiering krijgt”, zegt schepen Joost Venken (RoodGroen+). Aanvankelijk werden negen projecten ingediend, daarvan bleken er vijf te voldoen aan de voorwaarden om voor een burgerbudget klimaatprojecten in aanmerking te komen.
 
“Het moeten inventieve klimaatprojecten zijn die helpen om van Hasselt een circulaire endelende stad te maken”, zegt schepen Venken. “Nu kan elke Hasselaar ouder dan 16 jaar tot en met 14 februari zijn stem uitbrengen voor het project dat ze gerealiseerd willen zien via www.hasselt.be/burgerbudget. Daarnaast beoordeelt ook een expertenjury alle projectvoorstellen. De winnende projecten kunnen rekenen op een maximale bijdrage van 5.000 euro.” 
 
Concreet gaat het om deze 5 projecten: 
 
  • Proeven van elektrisch rijden: De particuliere autodeelgroep #DRZMKRMT wil elektrisch rijden en autodelen toegankelijker maken voor alle Hasselaren. Ze bieden 200 Hasseltse gezinnen een proefrit aan waarbij je de voordelen van elektrisch autorijden ervaart. En je krijgt informatie, tips en tricks over particulier autodelen.
  • Een natuurinclusieve speelomgeving: Vzw De Beemdgalm wil in Sint-Lambrechts-Herk knotwilgen aanplanten waarmee ze later wiglo's kunnen bouwen maar ook een bloemrijk grasland inzaaien, een poel aanleggen, insectenhotels en nestkastjes plaatsen, een fruit- en bloesemhaag aanplanten, …
  • Energiepaal op zonne-energie: De werkgroep duurzaamkermt wil een autonome energiepaal installeren op Ten Hove. Met zonnepaneeltjes en een batterij voorziet de paal zonnestroom waarmee een e-bike, speakerbox, smartphone … kan worden opgeladen.
  • Bib der Dingen: Fietsbibliotheek Op Wielekes Hasselt wil haar activiteiten uitbreiden van kinderfietsen naar allerhande gereedschap. De 'Bib der Dingen' wordt een plaats waar je spullen kan doneren om ze met anderen te delen of zelf ontlenen. En je kan er tips en tricks uitwisselen over gereedschap, klussen en verbouwen.
  • Godskesbieb: De Unie Godsheide wil via 'Godskesbieb' inwoners bij elkaar brengen en zo het gemeenschapsleven versterken door meer gereedschap en spullen maar ook kennis en hulp te delen. 
 
Dirk Jacobs 
 
Het burgerbudget is tot stand gekomen met begeleiding van Ecolife en financiële ondersteuning van de Provincie Limburg.
  • Toegevoegd: 07/04/2019
    Jouw partner: Ecolife
    Aanbod voor: Burger, Lokaal bestuur

    Op zoek naar een manier om de burger nog meer te betrekken bij concrete klimaatacties? Ecolife begeleidt gemeenten om te starten met een burgerbudget, een co-creatief proces tussen de gemeente en haar inwoners. Burgers dienen projectvoorstellen in, beslissen mee welke weerhouden worden en voeren ze uit. Ecolife ondersteunt zowel bij voorbereiding als communicatie en uitvoering.