U bent hier

Catalogus ‘Veranderingsgericht bouwen’ online

Bron: 
VIBE
Samen met OVAM publiceerde VIBE onlangs de catalogus ‘Veranderingsgericht bouwen’. Het project sluit aan bij de 24 fiches met kwaliteitsrichtlijnen die de afvalstoffenmaatschappij eind 2016 uitbracht. Met de catalogus moet de overstap naar demonteerbaar bouwen soepeler én sneller verlopen.
 
De catalogus helpt daarom aannemer, architect als bouwheer in de zoektocht naar veranderingsgericht bouwen. Een prangende nood om de ecologische voetafdruk van de Vlaamse bouwsector te verkleinen. Op een laagdrempelige en visuele manier worden oplossingen aangereikt om bouwmaterialen te hergebruiken. Deze werden geëvalueerd op hun waardebehoud en demonteerbaarheid. Aan de hand van hands-on voorbeelden worden ook de materiaalproducenten aangespoord om hun ontwerp te verbeteren. Dit om het demonteerbare bouwsysteem te optimaliseren en innoveren. OVAM vat de catalogus op als een dynamisch, toekomstgericht gegeven. In herwerkingen zullen innovaties en nieuwe bouwoplossingen opgenomen worden. Bouwproducenten die een demonteerbaar bouwsysteem willen toevoegen, kunnen steeds dit webformulier invullen.
 
De opbouw van de catalogus gebeurt door middel van drie soorten fiches. De steekkaart functioneert als algemene handleiding bij de catalogus en visualiseert de ontwerprichtlijnen. Voor elke functionele laag binnen het gebouw is daarnaast ook een overzichtsfiche. Deze geeft de mogelijke materialisatie van een functionele laag aan en de invloed van het geselecteerde materiaal op de aanpasbaarheid van het gebouw. Tot slot is er ook nog de basisfiche die de oplossingen voor een concrete groep materialen beschrijft en visualiseert.
 
Deze publicatie is gebaseerd op het doctoraat ‘Design, dimensioning and evaluation of demountable building elements’ van Mieke Vandebroucke (2016) die momenteel werkt bij VIBE.